8 martie – Ziua Internationala a Femeii: semnificatii si istoric

2

Ziua internationala a femeii este sarbatorita in aproximativ 40 de tari din tota lumea. In 28 dintre ele (dar nu si Romania) ziua de 8 martie este considerata sarbatoare nationala. La noi ziua femeii este vazuta si ca ziua mamei, dar de fapt aceasta zi are o semnificatie mult mai adanca in miscarea pentru drepturile femeii.

Ziua femeii a fost sarbatorita pentru prima oara pe 28 Februarie 1909 in SUA. Ziua a comemorat revoltele din 1908 cand femeile au protestat impotriva conditiilor de munca. Un an mai tarziu, pe 19 martie, a fost declarata Ziua Internationala a Femeii in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia. Peste 1 milion de femei si barbati au iesit in strada cerand dreptul de a munci pentru femei, dreptul la educatie profesionala si eliminarea discriminarii la locul de munca.

1

Ziua de 8 martie a fost aleasa ca zi a femeii mult mai tarziu. Pe 8 martie 1917 au inceput protestele in Rusia pentru “Paine si Pace”, proteste care au dus la abdicarea tarului 4 zile mai tarziu. Noul guvern instaurat a acordat femeilor dreptul la vot, marcand un eveniment important in lupta femeilor pentru drepturi egale.
La nivel international prima oara cand au fost recunoscute in mod oficial principiile egalitatii intre femei si barbati a fost in 1945 prin Tratatul Natiunilor Unite, semnat la San Francisco pe 25 iunie.
Ziua Internationala a femeii a fost stabilita pe data de 8 martie abia in 1975 (Anul International al Femeii) tot de catre Natiunile Unite.

Ziua Internationala a Femeii nu este doar o zi in care aducem flori femeilor din viata noastra, este o zi in care sunt recunoscute reusitele femeilor fara diferentiere de nationalitate, etnie, cultura sau fond cultural. Este o zi care ne aduce aminte ca drepturile pe care le avem acum nu au fost intotdeauna ale noastre, ci au fost castigate prin lupta continua a milioane de femei, timp de foarte multi ani.

Desi am parcurs un drum lung in lupta pentru egalitate, inca la nivel global femeile nu se bucura de drepturi egale cu barbatii. Tocmai de aceea tema din acest an este “Planeta 50-50 in 2030: Progrese pentru egalitatea de gen”.

La multi ani de ziua femeii!

4