3 obiceiuri de evitat pentru o relatie sanatoasa

Relatiile sunt in general caracterizate de inceputuri in care nimeni nu vede greselile sau defectele celuilalt. Ceea ce aduce cat de cat a defect este vazut cu indulgenta, e acel ceva care il face special si chiar mai simpatic. Dar cu trecerea timpului relatia poate intra in pericol.

Screen Shot 2015-07-15 at 14.53.19

Cu totii ne dorim sa pastram dragostea de la inceput intacta. Si daca aplicam trei metode simple sugerate de un psiholog pe numele sau Aaron Beck, ar putea fi mai simplu decat ne-am inchipuit.

  1. Nu incercati sa ghiciti gandurile

De cate ori nu ati gandit: Ah, l-am rugat sa spele vasele pana ma intorc acasa si tot acolo sunt. Cred ca nu ma respecta. Sau, Am rugat-o sa cumpere paine de pe drum si acum zice ca a uitat. Daca ma iubea nu se intampla asta.  

“Niciodata nu putem sti cu exactitate ce gandesc sau ce simt altii. Ne bazam pe semnale, care de cele mai multe ori sunt ambigue, pentru a realiza ce vor cei de langa noi si ne formam un propriul sistem de decodare. In functie de starea in care ne aflam la momentul respectiv suntem partiali in a interpreta comportamentul celorlalti.

In relatii apropiate suntem mai putini flexibili atunci cand ne folosim sistemul de decodare decat in relatii impresoanle. Cu cat este mai intensa o relatie, cu atat mai mare posibilitatea de interpretare gresita.” conform Dr. Psiholog Aaron Beck.

  1. Nu ascundeti propriile reguli

Cu totii avem propriul set de reguli pe care nu il impartasim cu partenerul, desi vrem ca acesta sa il cunoasca si sa il respecte. Mai mult, consideram ca avem dreptul sa ne suparam cand partenerul incalca acest set de reguli despre care de fapt nici nu stia ca exista.

“Presupunea ca asteptarile noastre sunt universale creeaza o problema. Un partener va considera ca celalalt trebuie sa ii cunoasca dorintele si sa actioneze in consecinta.“ Dr. Psiholog Aaron Bec.

  1. Nu acordati simboluri evenimentelor de zi cu zi.

De fapt a atasa simboluri actiunilor este stransa legat de incercarea de a ghici gandurile. Atunci cand atasam simboluri asteptam ca partenerul sa ne citeasca gandurile.

Partenerul ajunge sa dea semnificatii lucrurilor simple din viata de zi cu zi, cum ar fi cand acesta/aceasta intarzie: “Daca i-ar pasa de ceea ce simt, ar veni la timp.” Dr. Psiholog Aaron Beck.

Data viitoare cand veti avea tendinta sa dati semnificatii unor gestori venite din partea partenerului, incercati sa schimbati modul de gandire si sa incercati ce l-ar fi putut determina sa faca asta. A intarziat pentru ca a avut o zi proasta, a ridicat tonul pentru ca este suparat? Si nimic nu raspunde mai bine la aceasta intrebare decat chiar partenerul vostru daca incercati sa aveti o discutie deschisa.

P.S. Pantofi pentru copii, cu si din dragoste.

ghete-copii-outback

Ghete copii, Outback (culori disponibile: rosu, roscat, albastru, negru).

pantofi-sport-pentru-copii-polar

Pantofi sport pentru copii: Polar (culori disponibile: rosu, roz, portocaliu, albastru, bleu, bej).

ghete-fetite-eskimo

Ghete pentru copii: Eskimo (culori disponibile: roz, albastru)